Biodiversiteit-Duurzaam-Janna-Kool

Bijen, bloemen, biodiversiteit in Capelle a/d IJssel

Bijen, bloemen, biodiversiteit in Capelle a/d IJssel

Bijen, bloemen, biologische diversiteit… belangrijk. De Pollinators initieerden dit jaar weer de ‘Voedselbank voor de Bijen’. Ook ik doe weer mee vanuit Capelle aan den IJssel.

De Pollinators over het initiatief:

“In 2019 starten we 500 Voedselbanken voor Bijen. We deelden met deze actie samen met onze community biologische zaden uit die goed zijn voor miljoenen bloemen. Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door onze Nationale Zaaicoalitie van partijen die zich in willen zetten voor behoud van biodiversiteit.”

Gratis bloemenzaad

Stuur een bericht via Nudge.nl en kom tussen 7 en 21 april een zakje bijenzaad ophalen. En zaai mee op de Nationale Zaaidag op 22 april 2021!

Meer over biodiversiteit

De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen voor het achtste jaar particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Hiervoor is veel extra bloemenzaad te koop, lespakketten, activiteiten rond de Nationale Zaaidag op bijenstichting.nl

Ze echter hebben wel wat vertraging in de webshop door de grote vraag 😀

Bijen, bloemen, biodiversiteit in Capelle a/d IJssel
Deze illustratie van een bij maakte ik voor groentenabonnement.nl. Zij gebruiken het op flyers en in folders. Daarnaast ook  op het etiket van ‘hun’ honing.

Biodiversiteit in beeld

Vanuit Strijen draagt biologische boerderij Landzicht ook bij aan biodiversiteit. Voor Groentenabonnement.nl maak ik de illustraties. Het is een zogenoemde: illustratieve huisstijl.

Boerderij Landzicht is een 100% biologisch landbouwbedrijf in Strijen, in het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard, dat al generaties lang in de familie is.  Het proces brengen we als volgt in beeld: van diverse biologische groentenzaden verspreiden over de landbouwgrond, vervolgens verschillende groenten oogsten, dan rondbrengen in de buurt en thuis lekker opeten. Zij brengen de pakketten rond in een groot deel van Zuid-Holland. Nu al 25 jaar!

World Bee Day

Alvast voor in de agenda 20 mei 2021 is World Bee Day. Deze dag is wereldwijd uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het belang van bijen op initiatief van Slovenië.

De maand mei is een bijzondere maand voor de honingbijen. De kolonie is dan zeer actief, produceert volop voorjaarshoning en gaat vaak zwermen. Ook zijn in mei vele wilde bijensoorten actief. We roepen iedereen op om op deze dag eens stil te staan bij de bijen in je leefomgeving.

Het wereldwijde initiatief World Bee Day wordt in Nederland georganiseerd/gecoördineerd door Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Er zijn veel aspecten aan biologische diversiteit. De Universiteit Wageningen verwoordt het als volgt:

“Vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit – wild of gedomesticeerd. Het gros van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen betrekken we van biologische hulpbronnen. Veel vormen van toerisme draaien voornamelijk om natuur. “Biodiversiteit vertegenwoordigt dus een enorme economische waarde”, benadrukt Jones-Walters.

De VN-Biodiversiteitsconventie verwoordt het als volgt:

“Minstens 40 procent van de wereldeconomie en 80 procent van de behoeften van arme bevolkingsgroepen is afhankelijk van biologische hulpbronnen. Bovendien: hoe rijker de biodiversiteit, hoe groter de kans op medische ontdekkingen, economische ontwikkeling en aanpassing aan nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering.”

Daarnaast, zo vervolgt Jones-Walters, zijn er de niet-tastbare voordelen van biodiversiteit.

“We kennen een grote intrinsieke waarde toe aan de biodiversiteit om ons heen”, zegt hij. “Allerlei onderzoek heeft laten zien dat mensen zich beter voelen en productiever zijn in een groene omgeving. Mensen worden sneller beter als hun ziekenhuiskamer een groen uitzicht heeft. Patiënten met dementie of psychische problemen hebben aantoonbaar profijt van planten en dieren om zich heen. En landschappen geven ons een tastbare link met het verleden, ze helpen ons te ontspannen en te aarden.”

De rest van de longread is te vinden op Universiteit Wageningen.

Neem contact met me op voor meer bijen, bloemen, biodiversiteit in Capelle a/d IJssel