Overzichtelijke praatplaat over de gezondheid van ouderen
De vraag
Het Goede Gesprek biedt betekenisvolle gesprekken aan alle bewoners van 55 jaar en ouder in Rotterdam Centrum. Voor de evaluatie van deze gesprekken wilde WMO Radar en Marion Matthijssen graag een beeldplaat. Oftewel, een overzichtelijke praatplaat over de gezondheid van ouderen, als hulpmiddel bij het stellen van de vragen en het geven van de antwoorden. Het zou mooi zijn als de infographic de vrijwilliger en oudere al ‘wandelend’ door de vragen heen leidt en hen zo langs de onderwerpen begeleid die besproken moeten worden.
In de factsheet staat dat het doel van het meetinstrument is:
- Meet wat het effect is van de interventie (de gesprekken)
op de oudere en de vrijwilliger - Kijkt naar hoe mensen ervoor staan op verschillende domeinen
(fysiek, sociaal-emotioneel, participatie, dagelijks functioneren); - betrekt deelnemende ouderen actief bij het project en geeft
hen een stem;
Het resultaat
Wmo radar test de infographic momenteel in de praktijk, het ontwerp is daarom nog in ontwikkeling.
I. van Binsbergen van Wmo radar zei het volgende over de beeldplaat:
“Ik ben erg blij met de beeldplaat! Het is een heel fijn handvat om het gesprek mee te voeren, en voor de bewoners ook heel duidelijk wat er komt en waar we ergens in het gesprek zijn. Ook de smileys en aparte kaartjes werken goed, dus de eerste ervaringen zijn positief!”
WMO Radar en Marion Matthijssen maakten ook een handboek: Meet het Goed Gesprek. Hierin staat de werking van de beeldplaat uitgelegd:
“Een Handboek over de inzet van een meetinstrument om inzicht te krijgen in de betekenis van gesprekken op het gebied van zingeving en levensvragen. Het meetinstrument bestaat uit een beeldplaat met een onderliggende vragenlijst en is in samenwerking met Marion Matthijssen ontwikkeld. Janna Kool tekende voor de vormgeving. De uitkomsten helpen Het Goede Gesprek om beter af te stemmen op de behoeften en mogelijkheden van ouderen. “
Het videoverslag van het slotsymposium gaat onder anderen over de rol van de praatplaat:
Voor wie
WMO radar is een Rotterdamse welzijnstichting:
“Wmo radar is een stichting die diensten aanbiedt ter ondersteuning, activering en participatie van de bewoner. Dit doen wij in opdracht van de gemeente Rotterdam. Van hieruit bouwen we aan een samenleving waarin mensen vanuit zelfvertrouwen keuzes maken en klaarstaan voor elkaar. In die nieuwe samenleving gaan jij en ik samen vooruit! Wij zijn de aanjager van de nieuwe samenleving. Een samenleving waarin iedereen meetelt, meedoet én zo min mogelijk afhankelijk is van overheden en loketten.”
Het Goede Gesprek is een project van Wmo radar, het Wijkpastoraat Rotterdam-West en Samen 010:
“Veel ouderen in Rotterdam Centrum blijven lang zelfstandig wonen, zijn actief en redden zich uitstekend. Toch is er ook een groeiende groep die graag eens met iemand zou praten over wat hen écht bezig houdt. Door een onverwachte of ingrijpende gebeurtenis kan het leven ineens op zijn kop staan. Dit geeft vaak vragen als: ‘Waarom overkomt mij dit?’, ‘Hoe kan ik nu verder gaan?’ of ‘Voor wie ben ik nog van betekenis?’. Op deze vragen is meestal niet meteen een antwoord te geven. Wel is het fijn om hierover te kunnen praten met iemand die luistert en aandacht heeft. Gesprekken waarin u uw zorgen, vragen en verlangens kunt delen. Zo komt u weer op adem en krijgt u wat grip op het leven.”
WMO radar hield in september 2021 een slotsymposium en presenteerde tevens de praatplaat en het bijbehorende handboek.
Met wie
- Marion Matthijssen van Onderzoektraining.nl doet kwalitatief onderzoek: onderzoek op basis van focusgroepen en interviews. Om dit soort onderzoek toegankelijker te maken traint ze professionals zoals onderzoekers, beleidsmedewerkers, docenten, auditor en communicatiemedewerkers. Ze geeft training in interviewtechnieken en het begeleiden van groepsgesprekken (focusgroepen) waarbij ze bijvoorbeeld ingaat op het naar boven halen van relevante informatie met uiteenlopende mensen in onderzoek? Maar ook een training in hoe je creatieve technieken kan inzetten om het optimale uit je onderzoek te halen.
- Institute for Positive Health (iPH) is dé motor achter de beweging Positieve Gezondheid. De stichting is opgericht door Machteld Huber, de grondlegger van het gedachtegoed. Het instituut wil de beweging die ontstaan is rond Positieve Gezondheid stimuleren, versterken en versnellen. Zo maken we met elkaar van Nederland de grootste Blue Zone ter wereld, een plek waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan waar ook ter wereld. Institute for Positive Health is een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk. De stichting heeft de ANBI-status, ze is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Zij ontwikkelden ‘het spinnenweb’, een gespreksinstrument om een indruk te krijgen van de gezondheid van de betreffende geïnterviewde.
Mijn rollen
- Illustrator
- Infographic ontwerper
Klant
- I. van Binsbergen
Kernwoorden
- Ouderen
- 55 plussers
- Gezonder
- Gelukkiger
- Oudere
- Vrijwilligers
- Gezondheid
- Ondersteunend
- Evaluatie
- Gesprek
- Positieve Gezondheid
- het Goede Gesprek
- Gesprekken
- Rotterdam Centrum
- Praatplaat
- Infographic
- Beeldplaat
- Institute for Positive Health
- Blue Zone
- Gespreksinstrument
- Wmo radar
- Wijkpastoraat
- Samen 010
- Onderzoektraining
- Marion Matthijssen
- Illustrator
- Ontwerper