Rooie haren

“Roodharigen zijn heksen. Vroeger geloofde men dat roodharigen ongeluk brachten en dat ze de meeste kans hadden om heks te zijn. Ze werden zelfs verbrand om de haarkleur uit te roeien.”

Dat staat op de site van de Roodharigendag die 7 september 2014 heeft plaatsgevonden in Breda. Elk jaar komt in Breda een grote verzameling roodharigen samen tijdens de Roodharigendag in Breda. De fotograaf legt, vanaf grote hoogte in een hiervoor gehuurde kraan, alle mooie rooie koppen vast. Verder zijn er workshops te doen, kraampjes te bezoeken en een expositie te bekijken. Zie de foto’s op facebook.

In 2010 was ik uitgenodigd om in de Grote Kerk in Breda onder anderen de tekeningen: ‘Bult ongeduld‘ en ‘Flaprozen‘ en de animatie ‘Vis vitalis‘ te exposeren. ’t Was leuk om reacties op mijn werk te krijgen als: “Echt leuk, super speels!”. En ik vond het bijzonder om tussen allemaal roodharige dames, heren, kinderen en honden rond te lopen. Daar zag ik ook heel duidelijk verschil tussen het rood van de rode haren.

Roodharigendag-Breda_2010
Roodharigendag in 2010

Verschillend rood in de genen

Rood haar gaat van diep Bourgondisch rood via knal oranje naar helder koper. Ik ben niet knalrood maar rossig, ook wel strawberry blond of aarbeienblond genoemd. Het is eigenlijk bijzonder dat ik rood haar heb want mijn ouders hebben bruin haar. Ik heb mijn rode haar via mijn bruinharige ouders van een opa en de andere oma gekregen.

Roodharigheid zit op een recessief gen (x) ten opzichte van bruin haar dat dominant (X) is. En dominante genen hebben nou eenmaal meer kans van slagen. In onderstaand schema ben ik xx, rechtsonder.

Genetisch schema haarkleur
Genetisch schema

En volgens Willem Wever zit het nog ingewikkelder in elkaar: Waarom hebben weinig mensen rood haar? 

Meisjes met rode haren

Gelukkig ben ik als kind niet gepest met mijn haarkleur, misschien omdat ik geen knalrood haar heb. En ik denk ook omdat Arne Jansen dit populaire liedje heeft gemaakt. Van de oudere generatie begreep namelijk ik dat roodharigen vaak opmerkingen naar hun hoofd kregen: Vuurtoren! Stoplicht! Wanneer spring je op groen?! Rooie biet!