Speelbaar kaftontwerp voor het promotieonderzoek: Urban Connections
De vraag
Geertje Slingerland deed onderzoek naar succesvolle projecten waarbij connecties ontstaan en verdiepen in stedelijke gebieden. Zij ontwikkelde een overkoepelende theorie voor urban planners, gemeentes, stadsontwikkelaar en anderen die de leefbaarheid in steden willen verbeteren. Het is geworden: een speelbaar kaftontwerp voor het promotieonderzoek van Geertje.
Ze vroeg mij om een opvallende kaft te ontwerpen!
Het onderzoek
Place-making
Place-making initiatieven zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt om sterkere stedelijke gemeenschappen te vestigen. Door place-making hechten mensen zich aan ruimtes en geven ze betekenis aan ruimtes. Hoewel place-making initiatieven van oudsher van bovenaf worden ontworpen en geïmplementeerd, pleiten steeds meer wetenschappers voor een participatieve en bottom-up benadering om het volledige potentieel van place-making te realiseren bij het creëren van sterke buurtgemeenschappen.
Het proefschrift en de onderzoeksvraag
In deze context onderzocht het proefschrift hoe de kennis van Participatory Design en place-making kan samenvloeien om op een meer inclusieve en gemeenschapsgestuurde manier om van ruimtes naar plaatsen te gaan oftewel: ‘from spaces to places’.
De belangrijkste onderzoeksvraag was: Hoe kan Participatory Design place-making in stedelijke omgevingen vergemakkelijken in fysieke ruimte, sociale verbindingen en institutionele ondersteuning?
Het resultaat
Het resultaat is een speelbaar kaftontwerp voor promotieonderzoek: “Together we Make Places: Designing connections in Urban Space“. Op de kaft zijn de volgende zes place-making projecten van haar onderzoeken uitgebeeld.
1 en 2: Mensen en plekken
- Een digitaal spel gebaseerd op de wijk Bouwlust in Den Haag: ‘Secrets of the South’.
- Samen met basisschool kinderen in Rotterdam Zuid waardevolle place-making activiteiten bedenken voor lege of anderszins oninteressante plekken in de wijk.
3 en 4: Mensen en mensen
- Verhalen uitwisselen tussen verschillende bewoners in Den Haag: ‘Haags Verhaal’. Bijvoorbeeld de uitwisseling tussen daklozenproject Straatconsulaat en de Vastgoedsocieteit.
- Jongeren uit de Ierse groeiende plaats Northrock (Cork) bedenken tijdens een summerschool manieren om contact te maken met nieuwkomers en ze daar thuis te laten voelen.
5 en 6: Mensen en instituties
- ‘Playable cities’ over inclusieve en participerende acties van politie, gemeente en bewoners die de leefbaarheid en veiligheid in de wijk Bouwlust te Den Haag vergroten. Zoals gesprekken tussen politie en bewoners. Hierbij werden acht verschillende onderzoeksmethodes gebruikt.
- Tijdens de coronacrisis werden de connecties en relaties bekeken tussen bewoners en instituties. Konden zij elkaar bereiken en hoe functioneerde dit? En gingen medewerkers van organisaties de straat op, was er duidelijk wie er hulp nodig had?
Speelbaar kaftontwerp voor promotieonderzoek; speels en inclusief
Geertje ontwikkelde daarnaast ook een framework met daarin vijf principes waaraan succesvolle projecten voldoen: ontwikkelend (emergent), empowerment, inclusief, speels en reflectief. Het speelse principe inspireerde ons om met de boekenlegger een raadsel van de kaft te maken. Want de twee gaten in de boekenlegger kunnen twee plekken op de tekening verbinden en vormen zo samen één van de zes onderzochte projecten.
Het inclusieve karakter is te zien in de diversiteit van de figuren zoals; huidskleur, kleding, leeftijd en invalide. Daarnaast zijn de drie plaatsen ook op de cover terug te vinden; Den Haag, Rotterdam en Cork. Zie je Geertje staan?
En het kaftontwerp draagt bij aan het emergent principe doordat het de toegankelijkheid en nieuwsgierigheid vergroot van de inhoud van het boek. Hierdoor vergroot het de kans dat mensen die de theorie in de praktijk kunnen brengen, het hele proefschrift of de belangrijkste onderdelen zullen lezen. Èn zo mogelijk Geertje zullen uitnodigen voor advies op dit gebied.
Reactie Geertje Slingerland
Geertje schrijft op Linkedin het volgende:
“
Mijn PhD onderzoek ging over verbindingen in stedelijke omgevingen. Zowel de drie plekken, als ook de zes projecten en de vijf principes uit het framework zijn mooi geïllustreerd op de kaft. Vorm en inhoud sluiten goed op elkaar aan. Janna kwam met het originele idee om de boekenlegger als een spel of raadsel in te zetten, waarbij lezers extra werden uitgenodigd om het onderzoek te lezen. Dit paste goed bij de conclusies van het proefschrift aangezien ‘speelsheid’ een belangrijk principe bleek van de theorie is. Ik ben heel blij met het resultaat!”
Voor wie
Geertje Slingerland heeft een achtergrond in interaction design bij de Delft University of Technology. Ze onderzoekt hoe design kan bijdragen aan een positieve gedragsverandering van mensen. En uiteindelijk systemische verandering in de samenleving. Haar onderzoek richt zich op grassroots communities, bottom-up initiatieven, participatief ontwerp, empowerment en betrokkenheid van burgers.
Promotieverdediging (PhD thesis) en onderzoeksrapport
Vrijdag 18 februari 2022 is haar verdediging de Technische Universiteit Delft.
Download hier haar PhD thesis: Designing Connections in Urban Spaces
Meer onderzoeksrapporten met beeld
Andere illustraties voor onderzoeksrapporten maakte ik voor:
- Gemeente Oss: bestuurlijk onderzoek over de toegangelijkheid tot jeugdhulp
- Radboud University in Nijmegen: wetenschappelijk onderzoek over de integratieparadox
Mijn rollen
- Grafisch ontwerper
- Illustrator
- Concept ontwikkelaar
Klant
- Geertje Slingerland
Kernwoorden
- PhD
- TU Delft
- Technische Universiteit Delft
- Place-making
- Promotie onderzoek
- Research
- Kaftontwerp
- Cover design
- Rotterdam
- Den Haag
- Cork Ierland
- Grassroots communities
- Bottom-up initiatieven
- Participatief ontwerp
- Empowerment
- Betrokkenheid van burgers