kunstwerken van Fariba en Janna

Kunstroute 2022 in Capelle aan den IJssel

Op 28 en 29 mei 2022 is de Kunst- en Atelierroute in Capelle aan den IJssel. Met een overzichtsexpositie, enkele groepslocaties en diverse open ateliers. Alle locaties zijn gratis toegankelijk tussen 12 en 17 uur. Ik doe mee 😀 samen met de Iraans-Nederlandse Fariba die kunstenaar en onderzoeker is.

Kunst- en Atelierroute Capelle aan den IJssel 2022
Kunst- en Atelierroute Capelle aan den IJssel 2022

Kunstroute 2022 in Capelle aan den IJssel

Ieder jaar organiseert Kunstkring Capelle een Kunst- en Atelierroute, ook dit jaar weer. Twee dagen lang exposeren Capelse kunstenaars hun kunstwerken aan de bezoekers in het eigen atelier of op een groepslocatie. De verscheidenheid aan geëxposeerde kunstwerken is groot namelijk: schilderijen, aquarellen, graffiti, tekeningen, beelden, keramiek, fotografie, glasfusing, vilt en textiele vormgeving.

kunstwerken van Fariba en Janna
kunstwerken van Fariba en Janna

Duo expositie ‘Ontdekken en ontmoeten’

De Iraans-Nederlandse kunstenaar en onderzoeker Fariba Bagheri en de Nederlandse illustrator Janna Kool leerden elkaar toevallig kennen, via via, bij het Taalcafé in de Bibliotheek Capelle Centrum. Ze raakten aan de praat, zagen elkaars werk en ontdekten dat ze veel gemeen hebben en tegelijk verschillen.

Over die ontdekking, van culturele gelijkenissen en verschillen, gaat de duo-tentoonstelling ‘Ontdekken en ontmoeten’ waarmee zij op 28 en 29 mei deelnemen aan de Kunst- en atelierroute van kunstkring Capelle. De expositie is te zien in Janna’s atelier aan huis in Gemeenschappelijk Wonen-project De Bonvivant aan de Bonnefanten 97 in Capelle Schollevaar. Net als alle andere locaties op de route zijn alle Capellenaren gratis welkom om een kijkje te komen nemen.

Fariba Bagheri

Behalve het bijzondere verhaal van hun ontmoeting, is uniek aan de expositie dat beide kunstenaars voor het eerst meedoen met deze kunstroute. Fariba laat bovendien werk zien dat nooit eerder is vertoond. Zij heeft meer dan twintig jaar gewerkt voor het Nationale Museum van Traditionele Kunst in Iran. Ze onderzocht de materialen, de ambachtelijk technieken en de culturele achtergronden van oude kunst. De kunstvoorwerpen die ze analyseerde waren bijvoorbeeld schilderijen samengesteld uit kleine houten vormen en aardewerken potten en vazen. Als kunstenaar onderzoekt ze nu verschillende culturen met papier-machĂ© zoals deze ruimtelijke versie van Vermeers ‘Meisje met de parel’. Fariba zegt hierover: “Ik wilde de Nederlandse cultuur in mijn vingers krijgen.”

Janna Kool

Janna maakt illustratief werk. Ze maakt illustraties, animatie en infographics in opdracht. In haar vrije werk combineert ze inkt en aquarel met een visuele kwinkslag. De illustraties verstaan de kunst van het weglaten. Haar werk gaat over cultuur en natuur zoals te zien in het werk ‘Sketching up trees’.

Kunst- en atelierroute

De kunstroute vindt plaats tijdens het laatste weekend van mei tussen 12 en 17 uur. Via borden en vlaggen van Kunstkring Capelle wordt ter plekke duidelijk waar de parkeerplekken zijn. Voor zowel auto als de fiets. Via de gemeenschappelijk tuin leiden we geĂŻnteresseerden naar de duo expositie.

Kunstkring Capelle

De kunstroute is georganiseerd door Kunstkring Capelle, die ook de kunstuitleen in de bibliotheek  onder haar hoede heeft. Meer informatie over de kunstroute, de kunstuitleen en deze kunststichting is te vinden op kunstkringcapelle.nl.  Op jannakool.nl/kunstroute2022 vind je meer informatie over de tentoonstelling ‘Ontdekken en Ontmoeten’.

Atelier Janna Kool - Kunstroute Capelle 2022
Atelier Janna Kool – Kunstroute Capelle 2022

Mijn atelier

Wees welkom het laatste weekend van mei 2022. Het adres is:

Bonnefanten 97 in Capelle.

Hier is mijn werkruimte, atelier, te zien en enkele tekeningen met  fantastische auto’s, woonbomen, visueel muzikale composities.

 

Kunstkring Capelle

Kunstkring Capelle organiseert de Kunstroute Capelle aan den IJssel. Dit is een vereniging van beeldend kunstenaars en vrijwilligers die is opgericht in 2002. De leden van de vereniging stellen zich samen tot doel kunst, in de meest ruime zin van het woord, onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk bewoners en bezoekers van Capelle aan den IJssel en omstreken.

Kunstenaars en activiteiten

De amateur- en beroepskunstenaars houden zich bezig met verschillende kunstvormen, zoals schilderen, aquarelleren, tekeningen, portrettekenen, glasfusing, vilten, beeldhouwen enz. Een overzicht hiervan vindt u onder het kopje ‘Aangesloten kunstenaars’ op de site van de Kunstkring. Jaarlijks organiseren onze leden en vrijwilligers met elkaar een aantal evenementen en activiteiten. Kijk hiervoor naar het overzicht op de jaarkalender 2022.

Op naar Kunstroute 2022 in Capelle aan den IJssel!

Eerder deed ik mee met de kunstroute in Gouda.